Hogyan magyarázzuk el a Qi Gong-ot a „nem gyakorlóknak”?

 

Az út, mely szóba-fogható, nem az öröktől-való; “  ( Lao Ce – Tao Te King – ford.: Weörös Sándor ) 

Hogyan magyarázzuk el a Qi Gongot a „nem gyakorlóknak”?

Ha Qi Gong-gyakorló vagy, valószínűleg milliószor hallottad már a kérdést: „mi az a Qi Gong?”

Annak ellenére, hogy a Qi Gong-nak nyugaton rohamosan növekszik a népszerűsége, sokan még mindig nem tudják, mi is ez. Ráadásul még a hozzáértő és tapasztalt gyakorlóknak sem mindig könnyű feladat elmagyarázni a Qi Gongot a „nem gyakorlók” számára.

A Qi Gong megértetése többek között azért is lehet nehéz, mert a Qi Gong a saját belső tapasztalatainkon alapul. Más tevékenységekkel ellentétben nem lehet elmagyarázni a gyakorlatot egyszerűen azzal, hogy elmondjuk valakinek, hogy a mozdulatok külsőleg hogyan néznek ki. Azonban még ha szavakkal nem is lehet megragadni a Qi Gong lényegét, a nyelv mégis hasznos lehet abban, hogy másokat a helyes irányba tereljen. 

Ez a cikk egyszerű, mégis szemléletes áttekintést nyújt a mindannyiunk által szeretett gyakorlatról. 

A Qi Gong egyszerű magyarázata:

Amikor valaki megkérdezi, hogy „mi a Qi Gong?”, a legegyszerűbb és legegyértelműbb válasz az, hogy „ez egy gyakorlat a kevesebb stresszért és a több energiáért”.

Bár ez a válasz nem magyarázza meg, hogyan működik a Qi Gong, a gyakorlat két alapvető szándékát megragadja. Túlnyomó többségében a legtöbb ember a „hűha, nekem is jól jönne több ilyen!” variációval válaszol.

Természetesen a Qi Gongnak sok különböző rétege van. Néhányan megelégednek a fent említett egyszerű válasszal. Aztán vannak mások, akiket érdekel a dolog, és még  többet szeretnének tudni…

Azoknak, akiket érdekel, hogy mélyebbre ássanak, gyakran jó ötlet megosztani a gyakorlat rövid történetét, és elmagyarázni a szó jelentését, a Qi Gongot. 

A Qi Gongot a taoista bölcsek fejlesztették ki az ősi Kínában több mint 4000 évvel ezelőtt. Azóta a hagyományos kínai orvoslás fontos részét képezi, és számos előnnyel jár a fizikai, érzelmi és szellemi jólét szempontjából.  

A „Qi” jelentése „életerő energia”. Minden, ami a testben történik, ennek a titokzatos energiának a visszatükröződése. A gondolataink, érzéseink és fizikai tapasztalataink mind a Qi bennünk lévő megnyilvánulásai. 

A „gong” azt jelenti, hogy „dolgozni vele”. Ezért a Qi Gong azt jelenti, hogy „az életerő energiával dolgozni”. 

A Qi Gongban az életerő energiával való munka gyakran a stressz elengedésére, az öröm ápolására, valamint a fizikai vitalitás és egészség fokozására összpontosít. A Qi Gong alapelveinek alkalmazása azonban határtalanul sokféle módon segíthet abban, hogy a legjobb életet éljük. 

A Qi Gong előnyei

Miután valaki alapvetően megértette, hogy mi a Qi Gong, gyakran szeretné megtudni, hogy milyen előnyei vannak a gyakorlásnak. Itt kezd izgalmassá válni a dolog.

Először is, mivel a Qi Gong egy mozgásgyakorlat, számos olyan előnye van, mint más mozgásformáknak. Javítja a vérkeringést, erősíti az izmokat, és növeli a szív- és érrendszeri egészséget. Mivel a Qi Gong-gyakorlatoknak nagyon sokféle típusa létezik, mindenki megtalálhatja a fizikai erőnlétének megfelelő gyakorlatokat.

Ha valaki felismeri a túrázás vagy az edzőteremben való edzés fontosságát, akkor nem lehet nehéz számára megérteni a Qi Gong értékét, amikor a fizikai fittségről van szó.

Másodszor, a Qi Gong a gyengéd nyújtó gyakorlatokra összpontosít, amelyek növelhetik a rugalmasságot. Ahogy az emberek jógáznak vagy nyújtják a testüket, a Qi Gong egy másik alternatíva, amely a nyújtással és a rugalmassággal kapcsolatos csodálatos előnyöket kínálja.

A rugalmasságra való összpontosítás fontos része a mozgásképesség megőrzésének és a sérülések megelőzésének. Ez különösen igaz, ahogy az emberek idősödnek. A Tao Yin például a Qi Gong egy olyan variánsa, amely a nyújtó gyakorlatokra helyezi a hangsúlyt.

Harmadszor, a Qi Gong a meditáció egy formája. A testmozgáshoz és a nyújtáshoz hasonlóan a legtöbb ember felismeri a meditáció értékét. A Qi Gong gyakorlásával könnyen megtapasztalhatjuk a meditáció számos előnyét – amilyen például az elme megnyugtatása, a stressz elengedése és az érzelmi egyensúly ápolása.

Más szóval, a Qi Gong egyesíti a testmozgás, a nyújtás és a meditáció előnyeit egyetlen gyakorlatban! 

Mivel a Qi Gong mindhárom pozitív tulajdonságát kínálja, nagyszerű gyakorlat azoknak, akiknek nincs sok idejük az öngondoskodásra. Ahelyett, hogy meditálnának, edzőterembe és jógaórára járnának, sok gyakorló úgy érzi, hogy számos szükségletüket kielégíti pusztán a Qi Gong gyakorlása. 

Természetesen vannak olyanok, akik további testmozgásokat és meditációt is végeznek, de a qi gong még mindig óriási mértékben hozzátesz az öngondozási rutinjukhoz. 

A Qi Gong egyszerű magyarázata nagyszerű első lépés, amikor a gyakorlat megosztásáról van szó. Azonban amíg valaki ki nem próbálja, addig elég nehéz számára, hogy valóban megértse mindazt, amit nyújtani tud.

 

Forrás : https://www.holdenqigong.com/how-to-explain-qi-gong-to-non-practitioners/