Könyvajánló : James Clear – Atomi szokások

Az utóbbi évek több száz kiolvasott könyve közül kiemelkedik James Clear műve, az “Atomi szokások”.  Az életünket igazából csak és kizárólag a szokásaink, azaz a nap mint nap elvégzett dolgaink alakítják. Lehetnek építő, pozitív szokásaink, amik egy jó irányba visznek minket, és lehetnek romboló, negatív szokásaink, amelyek pedig lefelé visznek. 

Röviden összefoglalom a könyv legfontosabb tanulságait:

 

 • “ Azt kapod, amit ismételsz.”  – Az eredményeid a szokásaid mérőszámai. Például a nettó vagyonod, a pénzügyi szokásaid mérőszáma. 
 • “Felejts el a célokat, a rendszerekre koncentrálj” –  A nyerteseknek és a veszteseknek is ugyanaz a céljuk! A célok csak az elérni kívánt eredményről szólnak, a rendszerek, az oda vezető útról. A célok korlátozzák a boldogságodat, hiszen csak akkor lehetsz boldog, ha azt elérted. Viszont, ha működik a rendszered, mindig elégedett lehetsz! 
 • “A szokások jelentik az önfejlesztés kamatos kamatát. Ha minden nap 1%-kal jobbá válsz, hosszú távon óriási változások következnek be. 
 • “A pozitív változás legnagyobb akadálya az identitáskonfliktus. – Nem mindegy, hogy “Köszönöm, nem kérek, próbálok leszokni.” Vagy: “ Köszönöm, nem kérek, nem dohányzom”.  ( Az identitásom az, hogy dohányzom, vagy nem dohányzom!) 
 • Az új szokások bevezetésének legjobb módja: Készíts tervet a cselekvés pontos időpontjáról és helyszínéről, ez már fél siker! ( Pl. “ Reggel 7-kor Csikungot fogok gyakorolni a nappaliban 5 percig!” )
 • Ezen lehet könnyíteni, a “szokáshalmozással”, amikor egy meglévő szokás mellé rakjuk be a kívánt cselekvést! ( Pl. “Reggel , miután fogat mostam Csikungot fogok gyakorolni!” ) 
 • Könnyíti a szokás kialakítását, ha egy olyan tevékenységet, amit el akarsz végezni, összekötsz egy olyannal, amit el KELL végezned! ( Pl.  “ Amikor a szobakerékpárt hajtom, csak akkor nézhetem a NETFLIX-et!” ) 
 • Nagy a család és a barátok szerepe: amilyen szokások normálisnak számítanak a kultúrádban, azokat fogod a legvonzóbb viselkedésformáknak tartani! Ezért fontos, hogy olyan csoporthoz csatlakozz, ahol az általad kívánt viselkedés  a normális! ( Pl. Facebook – “TAO CSikung gyakorlók csoportja!” 🙂 ) 
 • Fogalmazd meg úgy a szokásokat, hogy az előnyeiket hangsúlyozd, máris könnyebb lesz elvégezni őket! ( Pl. “ Ma reggel futnom kell.” helyett “ Ma reggel dolgoznom kell a gyorsaságomon és a kitartásomon!” )

 

 

 • “ A legjobb a jó ellensége” – Voltaire – Ha mesterien el akarsz sajátítani egy szokást, a lényeg az hogy ismételni kezd, nem pedig az, hogy tökéletesen csináld! Csak gyakorolnod, ismételned kell! (  Ez a TAO Csikung gyakorlatokra különösen igaz! ) 
 • A szokások kialakulása nem idő, hanem gyakoriság függvénye! Tehát nem az számít,hogy mennyi ideje gyakorolsz valamit, hanem hogy hányszor ismételted meg!          ( Ezért nagyon hatékonyak az 5 perces TAO Csikung gyakorlatsorok!!!!) 
 • “Minden lehetséges cselekvés közül,  – amelyre lehetőségünk van, –  azt valósítjuk meg, amelyik a legkisebb erőfeszítéssel a legnagyobb eredményt hozza! 
 • “Kétperces szabály :  ha új szabályt akarsz elkezdeni, az ne tartson tovább 2 percnél!” ( Mi az hogy 5 perces TAO Csikung gyakorlatsor? Kezdd 2 percessel! 🙂 )
 • Ami azonnali jutalmat hoz, azt megismételjük. Ami azonnali büntetést hoz, azt elkerüljük! ( Pl. Ha gyakorolsz egy óra Csikungot, utána beszélgess egy jót a gyakorló társaiddal jutalomként!) 
 • A kutatások eredményei szerint, azok, akik naplózzák a haladásukat, sokkal nagyobb valószínűséggel fognak fejlődni, mint azok, akik ezt nem teszik! ( Ezért osztok a TAO Csikung tanfolyamok után, házi feladatnak egy naplót, ahová be tudod jelölni ha aznap már gyakoroltál! )
 • “Soha ne hagyj ki kétszer! “ – Soha nem az első hiba lesz a végzetes! Ha már kétszer kihagysz valamit, az már egy új szokás elindítása! 
 • Keressünk egy “elszámoltató” partnert, vagy írjunk magunkkal egy “szokásszerződést”, ezek is segítik az előrehaladásunkat!  
 • “Ha maximálni akarod a sikered esélyeit, annak az a titka, hogy számodra megfelelő versenyterületet válassz! (Ezért szoktam javasolni több spirituális irányzat kipróbálását is, hiszen lehet hogy nem az lesz a te utad (  bár erre igen kicsi az esély 🙂  ) 
 • A változatosság okozza a legnagyobb dopaminszint- emelkedést, fokozza az emlékezést, és gyosítja a szokásformálást! ( Emiatt érdemes heti online gyakorló csoportunkhoz csatlakozni, ahol nincs két egyforma óra! )
 • “A siker nem egy elérendő cél vagy átszakítandó célszalag. A siker, a fejlődésre mutató rendszer, a finomítás végtelen folyamata!”

 

“Apró változások, kiemelkedő eredmények!” ebben a mondatban lehet a könyvet a legjobban összefoglalni.

 

És ha hiszitek, ha nem, a szerző a LAO-CE – “Tao te king”-ből vett idézettel zárja a művét:

“Az ember teste életében hajlékony és puha.

Mikor meghal, merev és kemény.

Minden a nagy természetben: fű,fa és bokor,

amíg él, hajlékony és nedvdús,

de amikor elhal, száraz és merev lesz.

Ebből is látjuk, hogy a merevség

és keménység a halál kísérője.

A hajlékonyság és a puhaság az életé.

Aki csak fegyvereiben erős, az nem győz.

A legerősebb fa leghamarább dül ki.

A merevség és keménység alsóbbrendű,

a rugalmasság , puhaság felsőbbrendű.”

( Ágner Lajos fordítása ) 

 

Jó szokásformálást! 🙂 

 

 


Ha szeretnél te is egy jó szokást kialakítani az életedben , csatlakozz heti gyakorló csoportunkhoz, ahol heti kétszer 60 percben közösen TAO Csikungot gyakorolunk! 

Itt találod a részleteket: 

https://www.onlinetaocsikung.hu/

További információkért keresd a TAO Csikung Facebook oldalát!

www.facebook.com/taocsikung

Vagy keress emailben : kornel @ taocsikung.hu