Mi a Kozmikus Gyógyító Csikung?

A kozmikus gyógyító Csikung az Univerzális Tao egyik fontos ága, a taoista gyakorlatok rendszere a test, a Csí és a szellem művelésére. A Csí jelentése „energia” vagy „életerő”; a kung jelentése „munka”. A kozmikus gyógyító Csikung a Csí vezetésének képességét fejleszti a gyógyítás érdekében. Ezt a gyakorlatot „kozmikus gyógyításnak” nevezzük, mert végső soron megtanuljuk használni a természet erőit, az emberi akaratot és a kozmikus részecskéket a testben tárolt negativitás átalakítására. Ez a tudományág hasznára válhat mindenkinek, aki a nyugati orvoslást kiegészítő gyógyítási formák iránt érdeklődik, akár saját maga, akár gyakorló orvosként, mindenkinek, aki az emberi lehetőségek magasabb szintű tudatosítására vágyik; és mindenkinek, aki fizikai rendellenességet akar gyógyítani.

Az emberi lények a körülöttünk és bennünk lévő erők egyedülálló kombinációja miatt léteznek. A két fő erő az elektromosság és a mágnesesség. A bio-elektromágnesességre a nyugati kifejezés az „életerő”, a taoisták Csíként emlegetnek. A bio az életet jelenti, az elektro a csillagok és bolygók univerzális energiáira (jang) utal, a mágnesesség pedig a földi energiákra (yin) vagy az összes bolygón és csillagon jelenlévő gravitációs erőre. A bio-elektromágnesesség vagy Csí áthatja az egész eget, földet és természetet. Az elmúlt ötezer évben a Kozmikus Gyógyító Csikung gyakorlói időtálló módszereket használtak arra, hogy megcsapolják a Csí e korlátlan tárházait, jelentősen megnövelve a rendelkezésükre álló gyógyító energia mennyiségét.

Az emberi lények kétféle Csít tartalmaznak: A születés előtti Csít, amely a Csít és a Csinget (szexuális energiát) egyesíti, a szülőktől öröklődik, és a születés utáni Csít, amely az egyén által az élete során kifejlesztett életerő, és a személyiség és az öntudat mögött ragyogó fényként látható. A születés utáni Csí felépítéséhez az emberek általában a táplálékon és a levegőn keresztül jutnak hozzá a bio-elektromágneses energiához. A növények a nap univerzális energiáit és a föld mágneses energiáit veszik fel, emésztik és átalakítják, így ezeket az energiákat minden élőlény számára elérhetővé teszik. Ahelyett azonban, hogy csak növényeken keresztül feldolgozva kapcsolódnának az univerzális Csíhez, a kozmikus gyógyító Csikung taoista gyakorlói közvetlenül ennek az ősi energiának a forrásához mennek. Ahogy összehangoljuk magunkat a kozmikus erőkkel, olyan csatornává válunk, amelyen keresztül testünkön, elménken és szellemünkön keresztül felszívhatjuk és megemészthetjük ezeket az energiákat, közvetlen kapcsolatot létesítve az univerzummal. A Csikung és a meditáció segítségével képesek vagyunk az univerzum ezen energiáját pontosan irányítani.

 

Az Egyetemes Tao az embereket olajjal töltött lámpásoknak tekinti. Sokan nagyon nagy intenzitással égetik ezt az üzemanyagot, anélkül, hogy valaha is időt szánnának arra, hogy a lámpában lévő olajat pótolják. Az alkohol, a drogok, a dohány és a szabados nemi élet mind felgyorsítják ennek az üzemanyagnak a kimerülését. Az Egyetemes Tao gyakorlatai arra törekszenek, hogy feltöltsék a bennünk lévő energiát. A taoista felismeri, hogy az emberi lényeknek korlátozott a Csí kapacitása. Ha azonban képesek vagyunk kapcsolatba lépni a világegyetemben lévő Csí forrásaival, akkor végtelen Csí-kapacitásra teszünk szert, és emberi természetünk korlátain belül folyamatosan feltöltjük magunkat a körülöttünk lévő energia korlátlan mennyiségével.

A taoista hit szerint a legtöbb fizikai betegség gyökere a megrekedt vagy stagnáló Csí. A Kozmikus Gyógyító Csikung gyakorlói ezeket a Csí blokkokat úgy tisztítják meg, hogy összekapcsolódnak a földi és univerzális erőkkel, és az általuk biztosított erősebb, tisztább, pozitívabb energiát vezetik a testbe, hogy a negatív vagy blokkolt Csít elmozdítsák.

A taoisták belső keresésük révén felfedezték a kaput az univerzumba. Minél könnyebben tudjuk vezetni a belső energiánkat, annál inkább képesek vagyunk vezetni a körülöttünk lévő energia erőket.

 

Az emberi lények elképesztő potenciállal és képességekkel rendelkeznek. Egyedülálló lények vagyunk abban, ahogyan elménket és kezünket használjuk. Nézzük meg a körülöttünk lévő világot: a felhőkarcolókat, az építészetet, a technológiát és az ember számtalan alkotását. Mindegyik az elme és a kéz kombinációja révén jött létre. Az Univerzális Tao gyakorlatban az elmét és a kezeket használjuk a Csikungon keresztül, hogy kapcsolódjunk az univerzum erőihez. Az elmét arra használjuk, hogy egy energiamintát vetítsünk ki az univerzumba, hogy összekapcsolódjunk az erővel, és hogy energiáját visszahozzuk a testbe. Az elmével és a kezekkel mindannyian be tudunk kapcsolódni az univerzum határtalan energiájába.

 

A kozmikus gyógyító Csikung nagyon jól működik együtt a Chi Nei Tsanggal (belső szervi Csí masszázs), egy másik Univerzális Tao gyakorlattal. Kozmikus gyógyító Csikung, a Chi Nei Tsang és az összes többi Univerzális Tao gyakorlat egyedülálló szerepet játszik a fizikai és finomtestek gyógyításában. Amikor ezeket a gyakorlatokat szinergiában kombináljuk, számos gyógyító feladat elvégzését teszik lehetővé.

Forrás : Mantak Chia : Taoist Cosmic Healing c. könyve

Fordította : Kátay Zita ( zita @ taocsikung.hu )

 


Mantak Chia „Kozmikus gyógyítás” címmel tart 2 napos tanfolyamot Budapesten 2023 májusában!

Részletek és jelentkezés: Www.mantakchia.hu 


 

Érdekelnek ezek a gyakorlatok?

További információkért és aktuális tanfolyamokért keresd a TAO Csikung  weboldalát!

www.taocsikung.hu

www.facebook.com/taocsikung

Vagy keress emailben : info @ taocsikung.hu