Mi a Csikung ?

 

Mi a Csikung? 

Hogy megválaszoljuk azt a kérdést, hogy mi a Csikung, az nagyon egyszerű, de mégsem könnyű. 

Hogy mit értek ez alatt?

 A Csí életenergiát jelent, a természet energiáját, ami mozgatja a patakot lefelé a hegyoldalról, amitől a kis magból ilyen óriási fenyőfák nőnek. De ez a jelenség mégis megmagyarázhatatlan. Ez a csí, ez az életenergia ami körülvesz minket a természetben, ez bennünk is bennünk van. 

A Csikung az ősi Kínai orvoslásból ered. Ez a Hagyományos Kínai Orvoslás 5 ágának egyike. Használták az egészség helyrehozására, megelőzésre, és energia, vitalitás szerzésére. 

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, a Csikung kevesebb stresszt, és több energiát jelent. Életenergiát jelent, azt az erőt ami életben tart téged.  

A “kung” pedig azt a képességet jelenti ,hogy dolgozni tudunk vele. Tehát “Energia munka”. Mi az energia? 🙂 

Az energia minden. Az energia a föld forgása a nap körül. De energia a szívverésed ereje is. 

Hogy tudunk optimálisan dolgozni ezzel az életerővel?

A csikung egy gyakorlatsor, ami hozzásegít hogy egy egészséges, boldog és elégedett élethez. Ez egy mozgássorozat, de segít az érzelmi egyensúly és jólét megszerzésében is.

A csikung gyakorlás “mellékhatásai” általában a jobb alvás, kevesebb fájdalom,de igazából saját magadért csinálod a csikungot, hogy jól érezd magad a pillanatban, hogy kapcsolódj ahhoz , ahol éppen most vagy. 

A csikung eredetileg a természet megfigyeléséből alakult ki, hogy hogyan mozog a víz, hogyan mozognak a fák az erdőben, hogy hogyan tudnánk mi emberek is a természettel összhangban mozogni.

Én már 32 éve gyakorlom a csikungot, és tanítom is már 29 éve. Ez a hely nagyon kedves nekem, hiszen 2004-ben itt vettük fel az első Csikung DVD-met, amit a TV-ben is leadtak. Előtte 10 évig Ázsiában tanultam.  Mantak Chiával írtam könyveket, Thaiföldre, Kínába , Japánba utaztam, és tanultam mesterektől a világ minden tájáról.

És amit igazán szerettem volna, az úgy átalakítani, leegyszerűsíteni ezt a tudást, hogy minden ember számára könnyen érthető legyen.

Hogyan tudnánk ezt az ősi ezoterikus gyakorlatot érthetővé tenni a modern életünkben.  Hogyan tudnánk csökkenteni a fájdalmainkat, csökkenteni a feszültséget,  elengedni a szorongást, jobban aludni, és energiát nyerni ezekkel a gyakorlatokkal. Ezért manapság a csikung gyakorlás sokkal fontosabb mint korábban bármikor. 

Visszavisz minket a saját természetes energiánkhoz. Neked is óriási gyógyító képességed van saját magadban. A csikung segít hogy visszatérj ehhez, áramoltasd az energiát, és ezzel egészséges, élettel teli, boldog és elégedett legyél.

  A Csí olyan mint a víz, mozogni akar. Nem egészséges,amikor a víz pangani kezd.  Nem érzed jól magad, amikor a Csí pangani kezd. Ez a gyakorlat segít elindítani a stagnáló energiát, oldani a feszültséget, áramoltatni az energiát, hogy érezd hogy életben vagy, sokkal jobban mint bármikor korábban!

Szerző : Lee Holden – Csikung oktató – USA – www.holdenqigong.com

Videó : 

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=b93RUdQN7SQ[/embedyt]