Nyári elvonulás 2022.07.22.-24. – Szent Orbán Erdei Hotel – képes beszámoló

“ 20 évet fiatalodtam a hétvégén!”

Ezzel a mondattal jött oda hozzám az elvonulás végén az egyik résztvevő, aki Svédországból érkezett. Látni a mosolygó arcokat,a ragyogó szemeket, hallani az ilyen visszajelzéseket, ezért éri meg csinálni! 

  Az ország történetének talán egyik legnagyobb hőhullámának közepén, amikor napokon keresztül 40 fok közelében volt hőmérséklet, és még a MÁV is felszólította a lakosságot, hogy csak akkor utazzanak, ha nagyon szükséges, 2022 júliusában tartottuk meg a nyári elvonulásunkat. A program a Börzsöny szívében, a természet ölelésében, a Szent Orbán Erdei Hotelben került megrendezésre. A szállodához vezető út utolsó kilométerei az erdőben, a “ semmi közepén”  kanyarognak,  és még a tapasztalt sofőröket is elbizonytalanítja a tökéletes nyugalom, a háborítatlan erdő, ami ezt az útvonalat körülveszi, hogy biztosan jó felé mennek -e. Amikor megérkezik az ember a szállodához, a tisztás közepén óriási gerendaház várja, ami a természetbe beolvadva képes tökéletesen kiszolgálni a modern városi ember minden igényét, legyen szó akár wellness szolgáltatásokról, vagy a bőséges svédasztalos reggeliről, vacsoráról, amiről az elvonulás minden résztvevője elismerően nyilatkozott.

De mi természetesen nem csak pihenni, és ezeket a szolgáltatásokat élvezni jöttünk, a cél a TAO Csikung tudásunk elmélyítése, sok-sok tanulás, és gyakorlás volt. Már pénteken, az első este, a bemutatkozáson kiderült, hogy hányféle ember, közgazdászok, pedagógusok, egészségügyi dolgozók, és több mérnök is van a csapatban, ami azt bizonyítja, hogy mindegy, hogy milyen szakmában dolgozik az ember, ezek a gyakorlatok óriási segítséget jelentenek neki a hétköznapokban. Aztán már az első közös “Hat Gyógyító Hang” meditáció közben nagyon erőteljesen lehetett érezni az enerigákat, amiket közösen megmozgattunk, és az az érzés az egész hétvégén fennmaradt. 

A szombat reggeli Csikung gyakorlás, kint a szálloda melletti réten, pedig  óriási élményt, és feltöltődést jelentett mindenkinek aki általában otthon, egyedül, bent a szobában,  youtube videók segítségével szokott nap, mint nap gyakorolni. Nem lehet összehasonlítani az érzést azzal, amikor személyesen, oktatóval, kint a madárcsicsergős réten, az erdő ölelésében, a kristálytiszta levegőn, a reggeli csendben végezzük ezeket a gyakorlatokat. 

Az étkezések remek alkalomnak bizonyultak egymás még jobb megismerésére, hiszen a TAO Csikung egyik legnagyobb erőssége az a közösség, a gyakorlók csapata, ahol mindenki hozzá hasonló érdeklődésű, kedves, nyitott emberekkel ismerkedhet meg. Erre pedig óriási szükségünk van  a COVID által megtépázott szociális kapcsolataink újjáépítésének időszakában. 

A délelőtti előadásokon amellett,hogy mindenki választ kapott a felmerülő kérdéseire, a TAO Csikung rendszer elméletével ismerkedtünk, és utána ezeket egyből ki is próbáltuk a gyakorlatban is. Lehetett szó akár a Kranioszakrális Csikung, akár a Belső Mosoly gyakorlatokról, a vetített képek, és a hozzájuk kapcsolódó történetek, a résztvevők személyes tapasztalatai mind-mind segítették a tananyag elmélyülését.

Szombat délután szabadprogram következett, a nagy hőségben valaki a medencében hűsölt, de többen az erdei sétát, vagy a kisvonatozást választották a környék megismerésére.

Azután egyórás Páncélinges Csikung foglalkozás következett, bent a klimatizált előadóteremben. Az elméletet tökéletesen kiegészítette, hogy a gyakorlatokat egymással párban, segítve, korrigálva végeztük. Többen jeleztek vissza, hogy ez volt nekik a hétvége egyik legmaradandóbb része, itt volt a legtöbb megvilágosodásuk, hogy mintha már egyszer valahol, valamikor végezték volna ezeket a gyakorlatokat. Aztán az este ismét “Hat Gyógyító Hang” meditációval zárult, ami után valaki egyből a pihenést, valaki még az éjszaka csendjébe nyúló beszélgetéseket választotta gyakorlótársaival, akikkel mindig nagyon könnyű volt közös témát találni. 

Vasárnap reggel a szabadtéren ismét nagyon erőteljes energiák voltak a levegőben, senki nem bánta meg, hogy már reggel 7 órakor felsorakozott a réten a gyakorláshoz. A bőséges reggeli, és a szobákból való kiköltözés után, ismét az előadóteremben találkoztunk, ahol Őssejt Csikung, és Öt Elemes Csikung volt a terítéken. A bambuszütő sokak kedvence lett, és mindenki megértette miért hívja ezt az eszközt Mantak Chia mester a “legnagyobb ajándéknak, amit a Taoista mesterek a világra hagytak.” 

A program lezárásaként összefoglaltuk élményeinket, tapasztalatainkat. Nagyon jó érzés volt hallgatni, hogy mindenki mennyire feltöltődött, megnyugodott, és milyen jól ki tudott kapcsolni a hétvégén a hétköznapok taposómalmából. 

Az ország minden részéből, Zalaegerszegtől Nyíregyházáig, sőt külföldről, Ausztriából és Svédországból is érkeztek az elvonulásra, de mindegy, hogy ki merre indult haza vasárnap délután, mindenkinek egyformán nagyon nehéz volt elhagyni ezt a kellemes helyszínt, ezt a felemelő közeget, amiben ezt a hosszú hétvégét töltöttük. Amellett, hogy maradandó élményekkel távoztunk, mindenki biztos volt benne, hogy valahol, valamikor még folytatjuk a közös előre haladást ezen az úton.